امروز: یکشنبه ۱۴۰۳-۰۲-۰۹


Sunday 28 April 2024
28-Apr-2024 20-شوال-1445

رودخانه های مازندران تشنه لایروبی/سیلاب پاییزی در کمین است

دیدبان :

ساری- ساماندهی و لایروبی رودخانه های مازندران آرزوی دیرینه ای است که با هر بارندگی و سیلاب مطرح و پس از آن به فراموشی سپرده می شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: بیش از هفت هزار کیلومتر رودخانه در مازندران با ۴.۵ میلیون مترمکعب آب در استان جریان دارد و هر ساله وقوع سیلاب درپی بارندگی‌های شدید، خسارت‌های کلانی را در استان برجا می‌گذارد.

طی سال‌های گذشته به رغم تهیه طرح جامع سیلاب به دلیل کمبود اعتبار هنوز این پروژه کامل اجرا نشد و هرسال اعتبارات قطره چکانی به آن وارد می‌شود.

در عین حال هر سال سیلاب خسارت‌های زیادی را به زیرساخت‌های استان وارد می‌کند و لایروبی شدن رودخانه‌ها و مسیل و اجرای کامل طرح جامع، مازندران را برابر حوادث طبیعی ایمن خواهد کرد.

باران‌های پاییزی و نفوذ سامانه‌های بارشی هشدارهای وقوع سیلاب را در مناطق مختلف استان به صدا درآورده است و لایروبی نشدن برخی رودخانه‌ها، خطر بروز سیلاب را در استان پررنگ کرده است. سعید یزدانی فرماندار نوشهر با اشاره به در پیش بودن فصل سرما و بارندگی‌های پاییزی و سیل یکی از دلایل بروز سیلاب در سال‌های گذشته را وجود درختان شکسته و افتاده و لایروبی نشدن رودخانه‌ها ذکر کرد.

رودخانه های مازندران تشنه لایروبی/سیلاب پاییزی در کمین است

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه تجاوز به حریم رودخانه و ساخت و ساز در حاشیه بستر از دیگر دلایل بروز سیلاب به شمار می‌رود، گفت: طی سال‌های گذشته سیلی که در روستاهای خیرودکنار و دزدک رخ داد، ناشی از لایروبی نشدن رودخانه‌ها و درختان شکسته و افتاده بوده است.

طی سال‌های گذشته سیلی که در روستاهای خیرودکنار و دزدک رخ داد، ناشی از لایروبی نشدن رودخانه‌ها و درختان شکسته و افتاده بوده است

وی بر لزوم تسریع در لایروبی رودخانه‌ها و جمع آوری درختان شکسته و افتاده در حریم بستر و رودخانه‌های مناطق جنگلی را الزامی دانست و گفت: احداث بنا در حریم و بستر رودخانه نیز از جمله دلایل طغیان رودخانه طی تابستان سال جاری بوده است.

فرماندار نوشهر، قطع درختان مزاحم و سرشاخه‌های درختان و لایروبی رودخانه‌ها و آزادسازی مسیر را برای جلوگیری از بروز خسارت ضروری دانست.

طرح جامع سیلاب مازندران چند سال قبل تهیه شده و به دلیل کمبود اعتبار هنوز کامل اجرا نشده است، علی اصغر احمدی مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران با بیان اینکه هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال برای طرح جامع سیلاب مصوب شده است، افزود: اجرای کامل این طرح نیازمند اعتبارات ملی است.

اجرای نیمه کاره طرح جامع سیلاب

وی با بیان اینکه طی سال‌های قبل برای خرید واحدهای مسکونی واقع در حاشیه و بستر رودخانه، اعتبار درنظر گرفته شد، افزود: همچنین به دلیل کمبود اعتبار ساماندهی رودخانه‌ها را به صورت تهاتری اجرا می‌کنیم.

وی با اظهار اینکه طرح جامع سیلاب در برخی مناطق استان نظیر بهشهر و نوشهر در قالب سد سرشاخه گیر اجرا شده است، افزود: اجرای این طرح آسیب‌ها و تلفات انسانی را کاهش داده است.

احمدی با عنوان اینکه باید پیگیر اعتبار ملی برای اجرای طرح جامع سیلاب باشیم، از مسئولان امر و نمایندگان مجلس خواست تا تدبیر لازم در این زمینه داشته باشند.

بارندگی‌ها همچنان سیل جاری می‌کند

بیش از ۱۲۰ رودخانه کوچک و بزرگ در مازندران جریان دارد و بارندگی‌های شدید و رگباری و طغیان رودخانه‌ها سبب بروز خسارت‌های زیادی در استان می‌شود. سیل فروردین ماه ۹۸ در استان خسارت‌های زیادی وارد کرد و هنوز تبعات آن جبران نشده است. در تابستان امسال نیز حدود ۵۰۰ میلیارد تومان به زیرساخت‌های استان براثر بروز سیلاب خسارت وارد شده است.

رودخانه های مازندران تشنه لایروبی/سیلاب پاییزی در کمین است

محمد اکبری از کارشناسان کشاورزی در مازندران با اشاره به اینکه لایروبی نشدن رودخانه‌های کوچک و بزرگ و نهرها گفت: هر سال به اراضی کشاورزی خسارت‌های زیادی وارد می‌کند، لایروبی رودخانه‌ها را از مهمترین مطالبات مردم و کشاورزان ذکر کرد.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: همچنین دخل و تصرف و ساخت وسازها در حاشیه رودخانه‌ها و بستر آن سبب شده تا ساختار طبیعی رودخانه برهم خورد و این مسئله تبعات زیان باری به جا گذاشته است.

وی با عنوان اینکه شناسایی نقاط آسیب پذیر و اجرای طرح‌های مهندسی رودخانه و لایروبی و ساماندهی باید در دستور کار قرار گیرد.

طبق آمارهای آب منطقه‌ای مازندران در قالب برنامه پنج ساله از سال ۹۷ لایروبی رودخانه‌ها، تثبیت و دیواره سازی در دستور کار قرار گرفت و طی سه سال اخیر هزار کیلومتر از هفت هزار کیلومتر رودخانه در استان لایروبی و ساماندهی شدند.

به تاکید کارشناسان، لایروبی و ساماندهی رودخانه و تثبیت بستر در کنترل و مهار سیلاب نقش مهمی دارد و اجرای طرح جامع سیلاب نیازمند تدوین برنامه راهبردی است./خبرگزاری مهر

لینک کوتاه مطلب : https://didbanshomal.ir/?p=4592

آخرین اخبار

ارسال نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار