امروز: چهارشنبه ۱۴۰۵-۰۴-۳۱


Wednesday 22 July 2026
22-Jul-2026 9-صفر-1448
TEHRAN WEATHER

رستگاری برای «محمدحسن خان»

ساری - در حالی پل تاریخی ۳۰۰ ساله محمد حسن خان بابل سال‌ها زیر ضرب خودروهای سبک و سنگین شکاف ها عمیقی در سازه آن ایجاد شد که تخصیص اعتبار ۲۰ میلیارد ریالی برای مرمت، این بنای تاریخی را بعد از بلاتکلیفی طولانی مدت در مسیر نونواری و رستگاری قرار داد.

دیدبان شمال:

پل تاریخی محمد حسن خان بابل که به عنوان یکی از نمادهای مهم تاریخی و میراثی این خطه از شمال محسوب می شود در سال‌های اخیر سازه آن آسیب های جدی دید تا جایی که بخشی از طاق این بنا فرو ریخت.

تردد خودروهای سنگین و سبک از زیر پل تاریخی محمد حسن خان هر از چند گاه به سوژه خبری در این استان تبدیل می شود چراکه رانندگان سازه های بتنی زیر پل تاریخی را جابجا و تردد از زیر پل محمد حسن خان را از سر می گیرند.

این اقدام سبب شد که بخش های از طاق پل فرو بریزد و شکاف های عمیقی بر سازه این بنای فاخر ایجاد شود که هر روز عمق این شکاف ها بیشتر و خطر ریزش این بنای تاریخی بیشتر می شود.

مطالبات شهروندان برای نجات این بنای میراثی به گونه ای افزایش یافت که در شبکه های اجتماعی گروه های حمایتی به نام «نجات پل تاریخی» شکل گرفت و هر روز پیگیر مرمت این بنا هستند.

کارشناسان و دوستداران میراثی شهرستان بر این باورند ممنوعیت تردد همیشگی خودروهای سبک و سنگین از زیر این پل جدی ترین اقدامی است که باید انجام شود چون مرمت این بنا بدون ممنوعیت تردد خودروها دستاوردی برای این پل تاریخی ندارد.

نکته شگفت انگیز تردد خودر در زیر پل به جایی رسید تا برخی از رانندگان خودروهای سنگین دارای ارتفاع زیاد برای این که بتوانند به هر شکلی از زیر این پل عبور کرده و راهشان را برای رسیدن به مقصد نزدیک کنند، باد لاستیک خودرو را کم کنند تا ارتفاع کمتر شود و خودرو هنگام عبور گیر نکند.

وزیر میراث فرهنگی ۱۱ بهمن ماه سال گذشته برای بازدید و بررسی چند طرح تاریخی به مازندران سفر کرد. در این سفر وزیر میراث فرهنگی بعد از بازدید از پل محمد حسن خان قول مرمت این بنا را داده بود.

در فروردین ماه سال جاری کارشناسان میراثی از وزرات میراث فرهنگی برای بررسی آخرین وضعیت در محدوده پل محمد حسن خان حضور یافته و شرایط مرمت این بنا را از نزدیک ارزیابی کردند.

رستگاری برای «محمدحسن خان»

در شرایط فعلی جدی ترین پیشنهاد کارشناسان و شهروندان آن است که همزمان با مرمت این بنا جاده جایگزینی در محدوده پل برای تردد خودروهای سبک در نظر گرفته شود تا تردد خودرو از زیر پل ۳۰۰ ساله بابل برای همیشه ممنوع شود.

این پُل تاریخی که از گذشته های دور شهر بابل را به جنوب این شهرستان در بخش بندپی شرقی، بندپی غربی و گتاب متصل می کرد و در یک مقطعی از تاریخ عبور احشام از روی این پُل انجام می شد، میراث فرهنگی با قرار دادن نماد از تندیس کوچ دامداران بر روی این پُل فضای خاصی را ایجاد کرده که احتمال فروپاشی این بنای تاریخی و پایان خاطره بازی روستانشینان جنوب بابل با این بنا هر روز برنگرانی آنها می افزاید.

تاریخ نویسان هزینه ساخت این پل را که تا سال ۱۳۴۳ تنها راه ارتباطی بابل به بندپی، آمل، تهران و روستاهای جنوب و جنوب غربی شهرستان بود، ۱۲۰ هزار ریال ذکر کرده اند.

تخصیص اعتبار نجات بخش

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بابل در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: برای بازسازی پل تاریخی ۳۰۰ ساله بابل ۲۰ میلیارد ریال اعتبار ملی در نظر گرفته شد.

مهران فلاح گفت: مرمت و بازسازی این بنای تاریخی یکی از مطالبه های جدی دوستداران میراث فرهنگی بود که در حال تحقق است.

وی با بیان این مطلب که بعد از واریز شدن اعتبار تخصیصی مرمت این بنای فاخر آغاز می شود، اظهار کرد: بازسازی پل تاریخی محمد حسن خان زیر نظر کارشناسان برجسته میراث فرهنگی انجام می شود.

فلاح گفت: با اعتبار در نظر گرفته شده علاوه بر این که شکاف های و بخش های تخریبی این پل که به واسطه تردد خودروهای سبک و سنگین ایجاد شد مرمت می شود بلکه با همکاری شهرداری زیبا سازی این محدوده هم در دستور کار قرار دارد.

رستگاری برای «محمدحسن خان»

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان این مطلب که در حال حاضر اتفاق نظر خوبی برای مرمت بناهای تاریخی بابل وجود دارد، ادامه داد: همه باید به این باور برسند که حفظ بنای تاریخی فقط بر عهده میراث فرهنگی نیست و همه دستگاه های اداری و شهروندان باید در این مسیر کمک کار باشند.

وی افزود: دولت به تنهایی قادر به مرمت و بازسازی همه بناهای تاریخی نخواهد بود و باید از ظرفیت خیران در این بخش استفاده بیشتری شود.

تردد خودروهای سبک هم ممنوع شود

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بابل اظهار کرد: در حال حاضر جدی ترین خواسته میراث فرهنگی و دستداران میراثی ممنوعیت مطلق و همیشگی تردد خودروهای سبک و سنگین از زیر پل است.

مهران فلاح گفت: هر چند در حال حاضر تردد خودروهای سنگین از زیر پل تاریخی ممنوع است و هر از چند بار خودروهای سنگین این ممنوعیت را رعایت نمی کنند اما خواسته ما آن است تا تردد خودروهای سبک هم به طور کلی ممنوع شود.

وی با اشاره به این مطلب که طراحی یک جاده جایگزین در محدوده پل محمد حسن خان برای این بنا بسیار نجات بخش است، ادامه داد: اگر خواهان یک کار اساسی برای پل محمد حسن خان هستیم باید ممنوعیت تردد جدی گرفته شود.

این مقام مسوول تصریح کرد: تردد هر دستگاه خودروی سبک از زیر پل محمد حسن خان بدون تردید از عمر مفید این بنای فاخر می کاهد.

رستگاری برای «محمدحسن خان»

پل محمدحسن خان با ۱۴۰ متر طول و ۶ متر عرض، دارای ۶ چشمه یا طاق اصلی و ۲ چشمه فرعی است و ارتفاع آن از بستر رودخانه ۱۱ متر است.

پل تاریخی محمد حسن خان قاجار یک بار در زمان پهلوی اول ترمیم شد و در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۴۱۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد. این پل ۳۰۰ ساله حدود نیم قرن پیش با ثبت نامش در فهرست آثار ملی به شماره ۱۴۱۴ به سن بازنشستگی رسیده بود، ولی به علت نبود پل جایگزین مناسب زیر بار ترافیک باقی ماند.

عبور و مرور ماشین بر روی پل محمدحسن خان پس از بهره برداری از پُل سومی با همین نام در جوار آن در سال گذشته ممنوع شد./ایرنا

لینک کوتاه مطلب : https://didbanshomal.ir/?p=25214

آخرین اخبار

ارسال نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار